Άσχημα τα νέα για το νησί της Ρόδου, καθώς φέρεται να ετοιμάζονται όχι ένα αλλά δύο mega αιολικά πάρκα που θα εγκατασταθούν στις πληγείσες από τις περσινές πυρκαγιές περιοχές αλλά και σε όμορες αυτών.
Οι ανεξέλεγκτες επενδύσεις σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και όχι μόνο, αυξάνουν συνεχώς τις απαιτήσεις σε ενέργεια και νερό. Η Kυβέρνηση ψάχνει τρόπους να τις ικανοποιήσει εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος και των κατοίκων που επιβαρύνονται. Οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων συντάσσονται από τους ίδιους τους επενδυτές.
Πρόσωπο που “λύνει και δένει” στο Μαξίμου φέρεται να εκμυστηρεύτηκε σε παρευρισκόμενους σε δείπνο ότι 2 mega αιολικά πάρκα θα εγκατασταθούν στο νησί, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 1,2 Gigawatt. Με τις επεκτάσεις που προβλέπονται σε ορίζοντα πενταετίας, η συνολική παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια θα ανέλθει σε 1,8 Gigawatt.
Απαραίτητη προϋπόθεση να δοθεί η άδεια από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου η οποία σύμφωνα με μαρτυρίες εθελοντών είναι θετική και θα μεταβεί σύντομα στην περιοχή για αποχαρακτηρισμό του αρχαιολογικού χώρου ώστε να προχωρήσει και αυτή η “επένδυση”.
Το Δασαρχείο πιθανότατα θα αναλάβει την απαραίτητη αποψίλωση δασικών εκτάσεων ώστε να δημιουργηθεί η κατάλληλη οδοποιία, η οποία θα επιτρέψει την μεταφορά με ειδικό καραβάνι φορτηγών των τεράστιων τουρμπινών και του λοιπού εξοπλισμού.
Ο νέος νόμος-πλαίσιο βρίσκεται σε προπαρασκευαστικό στάδιο και φέρεται πως θα κατατεθεί προς ψήφιση στην Βουλή το προσεχές φθινόπωρο.
Οι κολοσσιαίων διαστάσεων ανεμογεννήτριες που θα στηθούν θα έχουν ύψος 220 μέτρα με την κάθε λεπίδα να φτάνει έως και τα 80 μέτρα, ενώ την σύμβαση του έργου πρόκειται να αναλάβει εταιρία συμφερόντων του Γιάννη Αλαφούζου, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει τις επαφές με τις κινέζικες κατασκευάστριες εταιρείες Mingyang Smart Energy και GoldWind, αλλά και με την αμερικάνικη General Electric.
Οι εθελοντές του νησιού είναι εξοργισμένοι καθώς οι θυσίες τους απέβησαν μάταιες και ήδη έχουν ξεκινήσει να ετοιμάζουν κινητοποιήσεις.
Εξάλλου οι φιλόζωοι του νησιού και ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους, αφού οι ανεμογεννήτριες αυτές θα κατακρεουργούν κάθε μορφή ιπτάμενης ζωής που θα βρεθεί κοντά στις φονικές λεπίδες τους, ενώ παράλληλα αλλοιώνουν την γεωγραφία του φυσικού περιβάλλοντος, την βιοποικιλότητα και το μικροκλίμα των περιοχών στις οποίες εγκαθιστώνται.