Η τρομοκρατία για τα Τέμπη δεν πέρασε, αλλάζουν και πάλι γραμμή

0
Μπούμερανγκ στο Μαξίμου η φουλ επίθεση κατά των συλλαλητηρίων • Πληθαίνουν και οι «γαλάζιες» αντιδράσεις • Επιχειρούν να βγάλουν μπροστά «μετριοπαθείς» φωνές.

Το «σεμνά και ταπεινά» που είχε ζητήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την συνέντευξη-βατερλώ στον Alpha πήγε γρήγορα… περίπατο, καθώς η κυβέρνηση διαπίστωσε πολύ γρήγορα ότι η οργή για το έγκλημα των Τεμπών δεν κοπάζει.

Το επόμενο αφήγημα που ακολούθησε το Μαξίμου ήταν η κλιμακούμενη τρομοκράτηση των πολιτών είτε με τον μπαμπούλα των επεισοδίων είτε με τους ισχυρισμούς περί αποσταθεροποίησης της χώρας. Και φυσικά η προαναγγελία καταστολής, αλλά και η προσπάθεια να χρεώσουν στην αντιπολίτευση τις κινητοποιήσεις.

Αποκορύφωμα σε αυτή την καμπάνια για να αποδυναμωθούν οι μεγάλες κινητοποιήσεις της 28ης Φεβρουαρίου ήταν η στοχοποίηση συγγενών των νεκρών, αλλά και των πραγματογνωμόνων, και γενικότερα μια εκστρατεία fake news στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δεν τους πέρασε, επιχειρούν… μετριοπάθεια

Και αυτή η κυβερνητική απόπειρα έπεσε στο κενό, με τις συγκεντρώσεις που έχουν προγραμματιστεί εντός και εκτός Ελλάδας να ξεπερνούν τις 300, ενώ η χώρα θα βρεθεί μπροστά και σε έναν πρωτοφανή απεργιακό ξεσηκωμό, με τις εκτιμήσεις (και της ίδιας της κυβέρνησης) να προβλέπουν λαοθάλασσα την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου.

Κάπως έτσι η κυβέρνηση έσπευσε να αλλάξει ξανά τη γραμμή της, να… μαζέψει ελαφρώς τις εμπρηστικές παρεμβάσεις από τον Άδωνι Γεωργιάδη και από τον Μάκη Βορίδη (εδώ και ημέρες) με στόχο να επανέλθει στο «σεμνά και ταπεινά» τρεις ημέρες πριν από τις κινητοποιήσεις.

Πέρα από την χθεσινή χαμηλών τόνων παρουσία του κυβερνητικού εκπροσώπου, σήμερα παρουσιάστηκε αρθρογραφία σε φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ με τον ισχυρισμό ότι το Μαξίμου επιθυμεί να πέσει η ένταση μπροστά στα συλλαλητήρια.

Παράλληλα, οι εμφανίσεις στον δημόσιο διάλογο αφορούσαν σε στελέχη της κυβέρνησης που παρουσίασαν έναν πιο μετριοπαθή λόγο και με ένα ύφος πιο συγκαταβατικό σε σχέση με τις εκτός εαυτού τοποθετήσεις του υπουργού Υγείας.

Ενδεικτικά σημερινές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών:

  • Ο Κυριάκος Πιερρακάκης έσπευσε να σημειώσει (ΑΝΤ1) ότι «δεν θα υποδείξω προσωπικά σε κανέναν τι θα κάνει» για να εκτοξεύσει αιχμές κατά της αντιπολίτευσης. Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του τόνισε «είμαστε μαζί με τον κόσμο, ο κόσμος ζητά απαντήσεις, η πληγή πρέπει να επουλωθει. Και οι απαντήσεις θα δοθούν και είναι η απόλυτη μέριμνά μας να δοθεί μέσω της δικαιοσύνης και η πληγή θα επουλωθεί».
  • Η Δόμνα Μιχαηλίδου ανέφερε «τα συλλαλητήρια, σίγουρα δεν γίνονται για να πέσει ο Μητσοτάκης. Είναι πολύ πετυχημένα συλλαλητήρια. Έχουν μαζέψει πάρα πολύ κόσμο, διακομματικά. Είναι συλλαλητήρια που εκφράζουν την ανάγκη του κόσμου να μάθει την αλήθεια. Υπάρχουν πολιτικές παρατάξεις που το εργαλειοποιούν». Έσπευσε, πάντως, να διευκρινίσει ότι λόγω του θεσμικού της ρόλου η ίδια δεν θα κατέβει στον δρόμο.
  • Ο Βασίλης Κικίλιας υποστήριξε πως η Ν.Δ. συνομιλεί με την κοινωνία και δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από ένα ειρηνικό συλλαλητήριο. «Αυτοί οι οποίοι πιστεύουν και προβληματίζονται στο όνομα της παράταξης για το αν θα υπάρχει κάποιο θέμα στα συλλαλητήρια με τη Νέα Δημοκρατία ή αν φοβόμαστε τα συλλαλητήρια, δεν συμφωνώ μαζί τους. Πιστεύω αντιθέτως ότι η Νέα Δημοκρατία, η παράταξή μας, αποτελείται από αυτούς οι οποίοι θα πάνε στο συλλαλητήριο και από αυτούς οι οποίοι δεν θα πάνε στο συλλαλητήριο. Και είναι καλό να τους ακούσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους και να τους αφουγκραστούμε», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
  • Ο Θανάσης Κοντογεώργης, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, έκανε δηλώσεις στον ΣΚΑΪ σημειώνοντας «αντιμετωπίζουμε την Παρασκευή με την απαραίτητη λογική, ψυχραιμία και θεσμική εγκράτεια», και προσθέτοντας «για όσους βρεθούν στις πορείες, η ελληνική Πολιτεία θα διασφαλίσει προκειμένου να εκδηλώσουν το αναφαίρετο, συνταγματικό και δημοκρατικό δικαίωμά τους με ασφάλεια. Η αστυνομία είναι εκεί για να κάνει τη δουλειά της».

Μένει, ακόμη, να φανεί εάν ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα κάνει κάποια σχετική τοποθέτηση το πρωί της Τετάρτης, καθώς είναι προγραμματισμένη η σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου.

Στη… σκιά των εσωτερικών αντιδράσεων

Κι ενώ η τακτική της φουλ επίθεσης κατά των συλλαλητηρίων γύρισε μπούμερανγκ στο Μαξίμου, σήμερα ήρθε κι ένα «εσωτερικό» χτύπημα που δημιουργεί έναν επιπλέον, γαλάζιο αυτή τη φορά, πονοκέφαλο.

Αυτό δεν είναι άλλο από την παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έκανε σμπαράλια την κυβερνητική γραμμή σημειώνοντας ότι «δεν απειλείται η δημοκρατική ομαλότητα» και πως η κυβέρνηση «δεν νοείται να αντιδικεί με τους συγγενείς των θυμάτων».

Στον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο της Ν.Δ. απάντησε ο Παύλος Μαρινάκης με αμηχανία δηλώνοντας «αλίμονο αν μας πέρναγε από το μυαλό να έρθουμε σε αντιπαράθεση με τους συγγενείς των θυμάτων. Ούτε το έχουμε κάνει, ούτε θα το κάνουμε».

Χτύπημα, όμως, ήρθε και από τον πρώην βουλευτή της Ν.Δ., Κώστα Τζαβάρα, ο οποίος εκτόξευσε βόμβες για την διαχείριση της υπόθεσης των Τεμπών από την κυβέρνηση, μιλώντας για το μπάζωμα, αλλά και για κακουργηματικές διώξεις που έπρεπε να είχαν ασκηθεί.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα σημειώθηκε και ακόμη μια παραίτηση από τη Νέα Δημοκρατία, με τον πρώην βουλευτή Καστοριάς, Ζήση Τζηκαλάγια, να αποχωρεί από το κόμμα, αφήνοντας σαφείς αιχμές.

Ο κ. Τζηκαλάγας απευθύνεται προσωπικά στον πρωθυπουργό και σημειώνει ότι ήταν μια απόφαση δύσκολη, «καθίσταται επιβεβλημένη από την δική σου λανθασμένη πολυετή πολιτική συμπεριφορά. Οι λόγοι που με οδηγούν σε αυτήν, αφορούν την αντιμετώπισή μου από εσένα, την πολιτική της κυβέρνησης στο Νομό Καστοριάς και κυρίως την κατηφορική πορεία του τόπου από λανθασμένες πολιτικές σου».

Χθες, εξάλλου, ένας άλλος πρώην βουλευτής, ο Δημήτριος Χριστογιάννης, ζήτησε τη διαγραφή του από τη Νέα Δημοκρατία, σημειώνοντας ανάμεσα σε άλλα πως «αισθάνεται ξένο σώμα σε αυτή τη Ν.Δ. η οποία δεν έχει καμία σχέση με τις αρχές, αξίες, οράματα της Ν.Δ. του ιδρυτή της Κωνσταντίνου Καραμανλή γιατί έχει μεταλλαχθεί σε ένα κόμμα Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ και άλλων αποχρώσεων δίχως ίχνος δεξιού αποτυπώματος».