Πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και πιο γοργά η γρίπη. Επιστήμονες που βλέπουν ότι από την πρώτη Νοεμβρίου μέχρι σήμερα, μολύνθηκαν από τη μετάλλαξη Δέλτα περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι, εκτιμούν πως οι φετινές γιορτές θα είναι οι χειρότερες.
Η πιο μεγάλη μάχη από την έναρξη της πανδημίας δίνεται στη βόρεια Ελλάδα όπου η πλέον μολυσματική παραλλαγή του κοροναϊού παραλύει τα νοσοκομεία και εξουθενώνει ψυχικά και σωματικά χιλιάδες υγειονομικούς που ξεπερνούν τον εαυτό τους για να αντιμετωπίσουν τις εκατοντάδες διακομιδές ασθενών.
Εφτασαν το Σάββατο οι διασωληνωμένοι τους 530, από τον περαμένο μήνα δεν σταμάτησε να αυξάνεται ο αριθμός τους, και πλέον τα κρεβάτια στις ΜΕΘ δεν αρκούν, και η μάχη για τη ζωή των ανθρώπων που δεν μπορούν να αναπνεύσουν, δίνεται στους διαδρόμους, στις αίθουσες άλλων κλινικών που μετατράπηκαν σε κλινικές Covid, με το ίδιο σθένος, είτε πρόκειται για εμβολιασμένους είτε για ανεμβολίαστους ανθρώπους.
80.000 άνθρωποι
Πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και πιο γοργά η γρίπη. Επιστήμονες που βλέπουν ότι από την πρώτη Νοεμβρίου μέχρι σήμερα, μολύνθηκαν από τη μετάλλαξη Δέλτα περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι, εκτιμούν πως οι φετινές γιορτές θα είναι οι χειρότερες.
Το οξυγόνο τελειώνει και στα νοσοκομεία, και πώς να μην συμβαίνει αυτό όταν για παράδειγμα στο νοσοκομείο Βόλου νοσηλεύονται 110 ασθενείς με κοροναϊό, πολύ περισσότεροι απ’όσους αντέχει, και στο παρελθόν αυτό το νοσοκομείο έχει σημάνει πολλές φορές συναγερμό για το περεχόμενο οξυγόνο καθώς οι εγκαταστάσεις του δεν είναι προσαρμοσμένες να στηρίξουν συνθήκες εκτάκτου ανάγκης.
Στο λεκανοπέδιο της Αττικής, όπου η έξαρση της πανδημίας δεν έχει αγγίξει τα επίπεδα της βόρειας Ελλάδας, εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Αττικόν λένε ότι «η υπερπλήρωση του νοσοκομείου με νοσηλεία αριθμού ασθενών που φτάνει το 150% των κανονικών κλινών του νοσοκομείου είναι επικίνδυνη καθώς τροφοδοτεί κύματα ενδονοσοκομειακής διασποράς κοροναϊού και άλλων λοιμόξεων από πολυανθεκτικά μικρόβια ενώ οδηγεί σε αδυναμία παροχής των απαιτούμενων υπηρεσιών μας».
170.000 κρούσματα
Από τις αρχές Οκτωβρίου έως και την περασμένη Παρασκευή, τα κρούσματα άγγιξαν τις 170.000 με τους επιδημιολόγους να επισημαίνουν ότι ο αριθμός τους υπολογίζεται τουλάχιστον διπλάσιος. Από τις αρχές του μήνα πεθαίνουν κατά μέσο όρο καθημερινά 56 άνθρωποι ενώ το απόγευμα του Σαββάτου ανακοινώθηκαν 70 θάνατοι. Πλέον, τίποτα δεν στέκεται εμπόδιο στην αλματώδη αύξηση των διασωληνωμένων που μπορεί τον άλλο μήνα να φτάσουν τους 900.
Εκείνη την ώρα, οι νεκροί κάθε μέρα μπορεί να φτάνουν ή να υπερβαίνουν τους 100. Τα προγνωστικά μοντέλα που μπορεί να προβλέπουν μέσω μαθηματικών εξισώσεων τέτοια νούμερα, αδυνατούν να περιγράψουν μία κατάσταση ανισορροπίας όπου οι διασωληνωμένοι θα φθάνουν τους 900. Κι αυτό γιατί ήδη, όπως άφησε να εννοηθεί ο Πρόεδρος του ΠΙΣ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, η εισαγωγή ασθενούς με κοροναϊό σε ΜΕΘ, μπορεί να γίνει κατόπιν επιλογής.
Επιλογή ασθενών
Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 υπογράμμισε ότι οι γιατροί στη διάρκεια πανδημιών έρχονται αντιμέτωποι με δύσκολες επιλογές: «Υπάρχουν περιοχές της χώρας στις οποίες οι γιατροί καλούνται να επιλέξουν ποιος ασθενής θα μπει σε ΜΕΘ. Αυτό αποτελεί μια πραγματικότητα. Φανταστείτε, τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση ανάγκης διασωλήνωσης ενός 60χρονου πλήρως εμβολιασμένου και ενός 45χρονου ανεμβολίαστου. Μπορείτε να διανοηθείτε τη δυσκολία του πράγματος… Διότι αν μεν έχουμε να κάνουμε με έναν εκατοντάχρονο και ένα νέο 20 ετών, αντιλαμβανόμαστε πως δεν είναι και πολύ δύσκολη -η σε κάθε περίπτωση- βαριά απόφαση που καλείται να πάρει ένας γιατρός. Δεν είναι όμως πάντοτε έτσι».
Πηγή:in.gr