Η υποστελέχωση βασικό πρόβλημα του ΕΣΥ, η «ακτινογραφία» των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της Βόρειας Ελλάδας.
Τη δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Βόρειας Ελλάδας καταγράφει η ΠΟΕΔΗΝ, ενόψει της ΔΕΘ. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι από το 2022 σχεδόν 5.000 υπάλληλοι έχουν αποχωρήσει από το ΕΣΥ.
Ελλείψεις προσωπικού, αναμονές και προβλήματα στις κτιριακές υποδομές είναι τα βασικά προβλήματα που αναδεικνύει η ΠΟΕΔΗΝ, καταγράφοντας την κατάσταση σε 29 νοσοκομεία και 14 Κέντρα Υγείας τα οποία συμπεριέλαβε στην έρευνά της.
«Απαιτούνται άμεσες κυβερνητικές παρεμβάσεις ενίσχυσης των υγειονομικών μονάδων σε προσωπικό και χρηματοδότηση και κίνητρα για το υγειονομικό προσωπικό», τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ.
Η υποστελέχωση είναι το βασικότερο πρόβλημα και τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών επιβεβαιώνουν το κύμα μαζικών αποχωρήσεων από το ΕΣΥ.
Την 1η Ιανουαρίου του 2022, ως τακτικό προσωπικό στο υπουργείο Υγείας υπηρετούσαν 75.022 υπάλληλοι. Ένα χρόνο αργότερα υπηρετούσαν 72.986 υπάλληλοι και την 1η Ιανουαρίου του 2024 70.582 υπάλληλοι. Την 1η Ιουνίου 2024 ο αριθμός τους ήταν 70.096, σύμφωνα με το Health Stat.
Μέσα σε 2,5 χρόνια, από τον Ιανουάριο του 2022 έως τον φετινό Μάιο, το τακτικό προσωπικό του ΕΣΥ μειώθηκε κατά 4.926 υπαλλήλους. Στα νοσοκομεία υπάρχουν 45.000 κενές οργανικές θέσεις με οργανισμούς πέραν της δεκαετίας στους οποίους δεν περιλαμβάνονται πολλά εκ των ανεπτυγμένων τμημάτων.
Οι οργανικές θέσεις είναι περίπου 95.000. Υπηρετούν 25.000 συμβασιούχοι πολλών μορφών (επικουρικοί, ΔΥΠΑ, ειδικευόμενοι νοσηλευτές κλπ). Υπηρετούν 5.000 συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου σε καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση που σταδιακά απολύονται όταν τα νοσοκομεία ολοκληρώνουν τους διαγωνισμούς εκχώρησης των συγκεκριμένων υπηρεσιών σε εργολάβους.
Την ίδια ώρα, οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία παραμένουν στο 5,5% του ΑΕΠ, ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 7,5%. επιπλέον, οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας αγγίζουν το 40% των συνολικών.
Στο μεταξύ, περισσότερα από 100.000 χειρουργεία βρίσκονται σε λίστα αναμονής, από τα οποία τα περίπου 30.000 από ένα έως και πέντε χρόνια. Έως τώρα έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 5.000 απογευματινά χειρουργεία, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς τους ασθενείς δεν ήταν εγγεγραμμένοι σε λίστα αναμονής. Επίσης, ακόμα δεν υλοποιήθηκε η δέσμευση του πρωθυπουργού για 50.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, χρηματοδοτούμενα από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Η έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ σε νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας
Θεσσαλονίκη
1. ΑΧΕΠΑ: Από τις 10 Χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν μόνο οι 4 αίθουσες λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και υλικών (χαμηλός προϋπολογισμός). Αναμονή πάρα πολύ μεγάλη, έως και πάνω από 1 έτος για ραντεβού ασθενών στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, στα εργαστήρια και στον προγραμματισμό επεμβάσεων. Κατεύθυνση και (με απευθείας αναθέσεις – έχουν δοθεί πολλές υπηρεσίες του νοσοκομείου), για ιδιωτικοποίηση και παροχή υπηρεσιών σε εταιρεία – εργολάβο σχεδόν όλων των υποστηρικτικών υπηρεσιών (καθαριότητα, πλυντήρια, ασφάλεια, μαγειρεία) αλλά και μεγάλου τμήματος της διοικητικής υπηρεσίας όπως υπαλλήλους, το αρχείο των ασθενών (μεγάλο μέρος έχει μεταφερθεί σε εταιρεία εκτός ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ), καθώς και το τηλεφωνικό κέντρο για τα ραντεβού ασθενών , στο οποίο ο ασθενής πληρώνει τηλεφωνική συνδρομή για να εξυπηρετηθεί.
Σοβαρή η έλλειψη προσωπικού ως και 35% (διοικητικού, νοσηλευτικού, παραϊατρικού- χειριστές ιατρικών μηχανημάτων). Οι κλινικές και ΜΕΘ λειτουργούν με προσωπικό όλων των σχέσεων εργασίας , (επικουρικό, από τον ΟΑΕΔ, λίγους μόνιμους πια και προσωπικό νοσηλευτικών ειδικοτήτων), εξουθενωμένο , κάτω από τα όρια ασφαλείας. Οι υπάλληλοι από τον ΟΑΕΔ εργάζονται πολλά χρόνια χωρίς μισθολογική ωρίμανση (επιδόματα, κλιμάκια κλπ) Οφείλονται άδειες και οφειλόμενα ρεπό 2 ετών. Οι νοσηλευτές που προσλήφθηκαν με την 7Κ προκήρυξη, είναι ήδη εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, οπότε λαμβάνοντας υπόψη και τις αθρόες συνταξιοδοτήσεις, υπάρχει σοβαρή δυσλειτουργία από την έλλειψη προσωπικού.