Οι συγκλονιστικές ανταλλαγές της 13χρονης και του 15χρονου φίλου της για τη τραγική δολοφονία των γονιών της

0

• Η υπόθεση διατηρείται στο προσκήνιο, με την ποινική έρευνα να ξεκινά μόλις ολοκληρωθεί η ψυχιατρική αξιολόγηση από παιδοψυχίατρο και παρασχεθεί η απαραίτητη βοήθεια στα παιδιά.

Η υπόθεση στη Σύμη
Στη Σύμη, μια 13χρονη κατηγορείται ότι, υπό την καθοδήγηση του 15χρονου φίλου της, σχεδίαζε αρχικά τη δολοφονία της μητέρας της και στη συνέχεια του πατέρα της. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν από την «Δημοκρατική», οι δύο ανήλικοι είχαν συντάξει ένα ανεπίσημο συμφωνητικό, στο οποίο περιγράφονταν λεπτομερώς οι προδιαγραφές του σχεδίου τους. Οι αποκτηθείσες συνομιλίες μέσω πραγματογνωμοσύνης δείχνουν ότι το πλάνο είχε μελετηθεί προσεκτικά και περιλάμβανε εναλλακτικές μεθόδους για την εκτέλεση της πράξης.
Σε αυτά τα στοιχεία, φαίνεται ότι ο 15χρονος έπαιζε το ρόλο του καθοδηγητή, δίνοντας οδηγίες και προτείνοντας βήματα, ενώ η 13χρονη θεωρείται ως αυτή που προοριζόταν να ενεργήσει. Οι δύο νέοι κατηγορούνται από κοινού για απόπειρα ανθρωποκτονίας. Αρχικά, το σχέδιο περιλάμβανε τη χρήση δηλητηριασμού μέσω τροφής, ώστε να αντιμετωπιστούν τα εμπόδια που, κατά την άποψή τους, δημιουργούσαν οι γονείς της νεαρής στη σχέση τους.

Προετοιμασία Έναρξης Ερευνών και Παροχή Υποστήριξης
Η υπόθεση παραμένει στο προσκήνιο και η ποινική διερεύνηση θα ξεκινήσει μόλις ολοκληρωθεί η ψυχιατρική αξιολόγηση από ειδικό παιδοψυχίατρο, καθώς και η παροχή βοήθειας στα εμπλεκόμενα παιδιά. Ο 15χρονος θα εισαχθεί σε παιδοψυχιατρική κλινική νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, ενώ οι γονείς της 13χρονης έχουν εκφράσει την επιθυμία να λάβει και το παιδί τους αντίστοιχη υποστήριξη.

Έναρξη της Έρευνας
Όπως ανέφερε η μητέρα της 13χρονης στην «Δημοκρατική», ανησυχώντας για τις αλλαγές στη συμπεριφορά της κόρης της, κατέθεσε καταγγελία στο Αστυνομικό Τμήμα της Σύμης. Κατόπιν ερευνών, οι αστυνομικές αρχές κατέσχεσαν το μαχαίρι που εντοπίστηκε στο δωμάτιο της ανήλικης.
Η σχέση μεταξύ των δύο ανηλίκων ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2024 και σύντομα απέκτησε διαστάσεις που προκάλεσαν έντονη ανησυχία στους γονείς της 13χρονης. Η συμπεριφορά της κόρης μεταβλήθηκε δραματικά: άργησε να επιστρέψει στο σπίτι χωρίς ενημέρωση, άρχισε να καπνίζει και να καταναλώνει ενεργειακά ποτά, αντιδρούσε επιθετικά στις παρατηρήσεις των γονιών της, σταμάτησε τη φαρμακευτική αγωγή για αλλεργία και εγκατέλειψε τα φροντιστήριά της. Η απότομη αλλαγή της και η εμμονή της με τη σχέση της οδήγησαν τους γονείς σε αναζήτηση βοήθειας από ειδικό ψυχολόγο.

Απόκριση και Παρέμβαση των Αρχών
Τρομοκρατημένη από τα ευρήματα, η μητέρα της 13χρονης κατήγγειλε το περιστατικό. Οι αστυνομικοί άρχισαν έρευνα, κατάσχεσαν το μαχαίρι καθώς και τις συνομιλίες και σχημάτισαν δικογραφία για απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού, λαμβάνοντας υπόψη επίσης τις διατάξεις για ενδοοικογενειακή βία και για τη χρήση όπλων.
Κατά την εξέταση, η 13χρονη ομολόγησε ότι είχε προσθέσει ποντικοφάρμακο στο φαγητό της μητέρας της και ότι είχε πάρει το μαχαίρι από το σπίτι του φίλου της για να το χρησιμοποιήσει εναντίον της. Η νομική εκπροσώπηση της οικογένειας της 13χρονης γίνεται από τον κ. Μηνά Τσέρκη, ενώ του 15χρονου από τον κ. Δημήτρη Γεωργακόπουλο.

Καταγγελίες για τη Χρήση Φαρμάκων
Η οικογένεια της 13χρονης εκφράζει σοβαρές ανησυχίες, υποθέτοντας – και σε αυτό το πλαίσιο θα διενεργηθεί σχετική εργαστηριακή εξέταση – ότι ο 15χρονος της παρείχε χάπια από τη φαρμακευτική αγωγή της για Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ). Αυτή η υπόθεση εγείρει σημαντικά ερωτήματα για το κατά πόσο τα φάρμακα μπορεί να έχουν επηρεάσει τη συμπεριφορά της 13χρονης και την ψυχολογική της κατάσταση κατά τον σχεδιασμό του εγκλήματος.

Το Ιδιωτικό Συμφωνητικό
Οι δύο ανήλικοι υπογράφονταν σε ένα ιδιωτικό συμφωνητικό, στο οποίο αναφέρονταν λεπτομερώς οι λεπτομέρειες του σχεδίου τους, οι εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση αποτυχίας και οι επόμενες κινήσεις μετά την πράξη. Σύμφωνα με την οικογένεια της 13χρονης, το έγγραφο συντάχθηκε υπό την επίβλεψη του 15χρονου και υπογράφηκε από τους δύο νέους.

Παράδειγμα περιεχομένου του συμφωνητικού:
«Συμφωνείς να με βοηθήσεις στην εξάλειψη των γονιών μου όσο μπορείς;»
Απάντηση: «Ναι.»
(Ακολουθούν υπογραφές)

Η Πραγματογνωμοσύνη και η Τεχνική Ανάλυση
Η πραγματογνωμοσύνη διεξήχθη από μηχανικό με ειδίκευση στο Forensic Engineering, ο οποίος ηγήθηκε μιας ομάδας ειδικών για την ανάλυση των ηλεκτρονικών συνομιλιών των ανηλίκων. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μετά από την καταγγελία της μητέρας της 13χρονης, η οποία παρατήρησε ανησυχητικές μεταβολές στη συμπεριφορά της κόρης της. Μέσω της ανάλυσης των συσκευών τους, ανακτήθηκαν μηνύματα από το Instagram, στα οποία οι δύο νέοι συνωμοτούσαν για την εξάλειψη των γονιών της μέσα από δύο λογαριασμούς που χρησιμοποιούσαν.

Οι Σοκαριστικές Συνομιλίες
Ανακτήθηκαν περίπου 10 σελίδες συνομιλιών σε greeklish, που έδωσαν μια πρώτη εικόνα για την ψυχολογική κατάσταση των ανηλίκων καθώς και για τη ροή του σχεδίου τους, από τη σύλληψη μέχρι την αποτυχημένη εκτέλεση και τις πιέσεις για ολοκλήρωσή του. Η «Δημοκρατική» παρουσιάζει ορισμένα αποσπάσματα ως εξής:

ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ 1

  • Η 13χρονη: «Δεν μπόρεσα να το κάνω, αν το είχα κάνει τώρα όλα θα είχαν κυλήσει ομαλά.»
  • Ο 15χρονος: «Το ξέρω.»
  • Η 13χρονη: «Χρειάζομαι έναν πιο εύκολο τρόπο. Ο πατέρας μου φεύγει το μεσημέρι.»
  • Ο 15χρονος: «Εντάξει, αλλά αν το κάνεις, θα φύγεις και δεν θα σε ξαναδώ.»
  • Η 13χρονη: «Δεν με νοιάζει. Θα το κάνω πρώτα τη μία και μετά με τον άλλο.»
  • Ο 15χρονος: «Δεν θα το κάνεις.»
  • Η 13χρονη: «Θα το κάνω, αλλά όχι όπως σου είπα. Είναι πολύ δύσκολο έτσι.»
  • Ο 15χρονος: «Αν το κάνεις, πρέπει να το δεχτώ.»
  • Η 13χρονη: «Το “μικρό” που μου έδωσες δουλεύει;»
  • Ο 15χρονος: «Δεν ακούγεται πολύ.»
  • Η 13χρονη: «Δεν πειράζει. Θα πω ότι κυνηγούσα πέρδικες ή κάτι τέτοιο.»
  • Ο 15χρονος: «Θα έρθουν όλοι μετά και θα την έχουμε καταπνίξει.»
  • Η 13χρονη: «Γιατί να μαζευτούν; Ακόμα και αν κολλήσω πάνω της;»
  • Ο 15χρονος: «Γιατί ακούγεται πολύ.»
  • Η 13χρονη: «Το “μικρό” είναι πολύ εύκολο.»
  • Ο 15χρονος: «Δεν θα το κάνεις. Απλά.»
  • Η 13χρονη: «Θα πάω να βάλω νερό στο πρόσωπό μου και θα το σκεφτώ σοβαρά.»
  • Ο 15χρονος: «Σκέψου και για μένα, όχι μόνο για εσένα.»

ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ 2

  • Η 13χρονη αναφέρει ότι ένιωσε έντονη αδιαθεσία και παρατήρησε αλλαγές στη συμπεριφορά της, ενώ ο 15χρονος σχολιάζει τις προθέσεις της χωρίς να παρέχει περαιτέρω λεπτομέρειες.

ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ 3

  • Ο 15χρονος εκφράζει αμφιβολίες για το αν η πράξη θα πραγματοποιηθεί και επισημαίνει ότι οι αποφάσεις τους οδηγούν σε ανεπιθύμητες συνέπειες, ενώ η 13χρονη αντιδρά με συναισθηματική ένταση, κατηγορώντας και τον ίδιο για έλλειψη δράσης.

ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ 4

  • Σε πιο έντονες ανταλλαγές, η 13χρονη εκφράζει την πρόθεσή της να χρησιμοποιήσει το μαχαίρι, ενώ ο 15χρονος εκδηλώνει συναισθήματα αγάπης και ταυτόχρονα αμφιθυμία για το τι θα έπρεπε να συμβεί. Στο τέλος, οι δύο νέοι ανταλλάσσουν φράσεις που υποδηλώνουν την αποφασιστικότητά τους για το τέλος της ζωής των γονιών της 13χρονης, παρά την ύπαρξη αμφιλεγόμενων συναισθημάτων.

Συμπεράσματα και Εξελίξεις
Οι αρχές συνεχίζουν την ανάλυση των συνομιλιών καθώς και την αξιολόγηση της ψυχολογικής κατάστασης των ανηλίκων, προκειμένου να διαπιστωθεί αν είχαν πλήρη επίγνωση των πράξεών τους. Η υπόθεση έχει προκαλέσει σοκ στην ελληνική κοινωνία και εγείρει σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την ψυχική υγεία των ανηλίκων, την επίδραση των διαδικτυακών σχέσεων και τον ρόλο της φαρμακευτικής αγωγής σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Η νομική εκπροσώπηση της οικογένειας της 13χρονης γίνεται από τους δικηγόρους κ. Μηνά Τσέρκη και Μαρίνα Κρανίτη, ενώ του 15χρονου εκπροσωπείται από τον κ. Δημήτρη Γεωργακόπουλο.